RAZGIBAJMO TELO
SRČNI VZPODBUJEVALNIKI
TRIGLAVSKA ROŽA
UTRIPOVCI SMO PRIDNI KAKOR ČMRLJI
TUDI DEŽNE KAPLJE NISO OVIRA ZA NAŠO REKREACIJO
ČLANI IZVRŠILNEGA, NADZORNEGA IN STROKOVNEGA ODBORA DRUŠTVA UTRIP


Nenehno monitoriranje

Objavil: Urednik .

Število vstavljenih srčnih spodbujevalnikov (SS), vsadnih defibrilatorjev (AICD) in resinhronizacijskih (CRT) sistemov se iz dneva v dan veča. K temu prispevajo širše indikacije za zdravljenje srčnih bolezni od aritmij do popuščanje srca in starajoča populacija z naraščajočim številom bolnikov. Za pravilno delovanje srčnih vsadkov- naprav za elekrtostimulacijo srca pa so potrebne kontrole, kjer  preverjamo in iščemo nepravilnosti, ki bi lahko škodovale bolnikom. Zaradi tega narašča obremenitev ambulant, ki spremljajo te bolnike.

Prepoznavanje bolnikov z nevarnimi epizodami na daljavo bi lahko zmanjšalo obremenitev zdravnikov  in hkrati omogočilo hitrejšo reakcijo-zdravljenje pri bolnikih, pri katerih se pokaže potreba po spremembi zdravljenja. Vključevanje sodobne informacijske tehnologije v srčne spodbujevalnike ponuja dober kompromis uporabe omejenih sredstev in sočasne zahteve po visokem kakovostem zdravljenju. Sistem nenehnega monitoringa imenovan tudi home (na domu) monitoring (HM) omogoča prenos informacij zdravniku ali medicinski sestri in hitrejše ukrepanje pri nepravilnem delovanju naprav, ki jih  morda bolnik niti še ne občuti. HM lahko tudi zmanjša število nepotrebnih ambulantnih obiskov bolnikov z optimalnim delovanjem vstavljenih naprav. Ideja kontrole na daljavo je prisotna že dolgo. Tudi že nekaj sistemov je bilo ponujenih na tržišču. Prvi, so bile preveč komplicirani za starejše bolnike, zato tudi posredovani podatki niso bili zanesljivi.

Sedanji sistemi so enostavnejši,  zaneslivejši in povsem avtomatizirani. Sistem vsebuje enoto, ki na kratki razdalji sprejema signale iz vstavljenega SS ali AICD-ja in jih preko GSM (mobilne) telefonske mreže posreduje centru, kjer se podatki zbirajo in posredujejo internetu, ki omogoča, da jih pooblaščena oseba (zdravnik ali medicinska sestra) lahko pregleda in analizira ter ustrezno ukrepa. Lahko se prenos nastavi na nočni čas, ko bolnik spi in ima na nočni omarici vključeno enoto za sprejemanje podatkov. Pri takem spremljanju lahko odkrijemo nevarne ekstrasistole, tahikardije (prehitro bitje srca), bradikardije (prepočasno bitje srca), okvare elektrode, iztrošeno baterijo, neadekvatno odzivanje defibrilatorja in še številne podatke, ki jih preverjamo na kontrolnih pregledih. Pri zgodnjem odkritju ali paroksizmu (občasno in kratkotrajno trajajoči) atrijski fibrilaciji (prehitro bitje preddvorov), najpogostejši aritmiji v svetu in pri nas, lahko s pravočasnim zdravljenjem zmanjšamo zaplete, kot so možganske kapi in srčno popuščanje.

Pri bolnikih, ki imajo vstavljen SS za resinhronizacijo srca je še posebno važno, da imajo optimalno nastavljeno delovanje obeh prekatov. Pri nas to vrsto spremljanja uporabljamo  že dalj časa pri otrocih. Pogostejše, natančnejše spremljanje in vodenje bolnikov dokazano zmanjšuje obolelnost in smrtnost vseh vrst in tudi najtežjih bolnikov. Širše indikacije za vstavitev SS, AICD in CRT ter pogostejše kontrole delovanja še dodatno povečuje stroške zdravstvene blagajne. Home Monitoring tehnologija  omogoča optimizacijo zdravljenja in programiranja bolnikov s srčnimi vsadki in  zmanjšanje porabe denarja za zdravje. Upamo, da jo bomo lahko tudi mi v bližnji prihodnosti pogosteje uporabljali.

AB