Oktobrski izlet z ogledom dvorca TREBNIK v Slovenskih Konjicah

Objavil: Urednik .

oktober2016Prvo soboto v oktobru, ob 8. uri, smo se v prijetnem vzdušju zbrali na Avtobusni postaji Ljubljana. Pot nas je vodila v Slovenske Konjice. Kot bi trenil smo bili na Trojanah, kjer sta se naši skupini pridružila še dva člana, in po prvi kavici smo pot nadaljevali proti Konjicam. Ga. Polona nas je še enkrat prisrčno pozdravila in nam zaželela lep dan. Prijazno nas je nagovorila tudi ga. Štefka in povedala, da nas bo v Slovenskih Konjicah pričakala vodička. Ta nas je pospremila po starem delu mesta, ki se deli na stari in mestni trg. Stari trg je v zavetju mogočne cerkve sv. Jurija. Čar tega mesta je potoček, imenovan Ribnica, Gospodična in celo Zmajeva slina. Ogledali smo si čudovito cerkev z zanimivimi freskami. Nedavna prenova starega trga z mestnim parkom in tržnico daje mestu pečat modernosti in sodobnosti. Mesto že vrsto let velja za zgled prijaznosti in urejenosti in je zanimiva turistična destinacija. Slovenske Konjice so v okviru prestižnega tekmovanja Entente Florale Europe osvojile dve zlati medalji (1998 in 2014), kar jih postavlja ob bok najlepše urejenih evropskih mest.

Vodička se je od nas poslovila pred dvorcem Trebnik. Tu nas je sprejela ga. Mihaela, oblečena v grajska oblačila. Pripovedovala nam je o gradu, ki je dolgo časa prehajal iz rok v roke različnih grofov. Leta 1980 je bil tu dom starejših občanov in vrtec, danes pa je grad v lasti Občine Slovenske Konjice, ki vanj vrača zeliščarstvo. Z ga. Mihaelo smo odšli na velik zeliščni vrt, kjer nas je pričakala tudi ga. Brunhilda. Pripravili sta prisrčen skeč, ki nas je vse od srca nasmejal. Razkazali sta nam vrt in predstavili zelišča (kamilico, ognjič, sivko, rožmarin, ameriški slamnik, kapucinke, roženkravt, rdečo baziliko, itd.). Nato smo odšli v grad, kjer smo se ogreli z odličnim čajem ter se posladkali s krhlji jabolk in hrušk. Ga. Mihaela nas je seznanila z zelišči, slovenskimi naravnimi izdelki, ki imajo tudi certifikat. Tu prodajajo izdelke kot so mila, mazila, olja, balzami in darilni kompleti. Te izdelke lahko kupujemo po celi Sloveniji, v hipermarketih, marketih, v ljubljanski Galeriji Mestni Trg. Tu smo nakupili kar nekaj njihovih izdelkov. Ob slovesu pa je ga. Mihaela še vsakemu podarila simbolično darilno vrečko. V čudovitem parku smo videli velik ribnik, v bližini pa sta tudi dva vrtca, vrtec Park in vrtec Mali grof. Nato smo veseli in polni vtisov odšli na kosilo v gostišče Zlati grič, ki pa je prava paša za oči. Čudovito posestvo, bogati vinogradi in čudovite bele vrtnice. V bližini je tudi golf igrišče in zidanice s hišami. Tu smo se okrepčali z okusnim domačim kosilom in okušali dobro konjiško kapljico. Prišel je čas odhoda in še enkrat smo se ozrli po tej prelepi pokrajini, ki je žarela v soncu, in si napolnili dušo z energijo. Sledilo pa je še eno presenečenje. Ga. Polona nam je povedala, da se bomo ustavili v Žalcu, kjer so nedavno odprli fontano piva, Zeleno zlato. Fontano so odprli letos, 5. septembra. Tu točijo samo slovensko pivo. Ko smo prišli v park, smo kupili ročno izdelan vrček avtorja Oskarja Kogoja, za katerega smo odšteli 6€. Potem smo odšli do čarobnih pipic in pili, okušali in se veselili. Moški del naše družbe je prav res prišel na svoj račun! Malo pred 17. uro je bil odhod avtobusa proti Ljubljani. Na avtobusu ni bilo čutiti nobene utrujenosti, vladalo je dobro, prešerno razpoloženje. Malo se je pelo, veliko pa pripovedovalo, seveda šale. Na Trojanah sta se poslovila dva naša člana, ostali pa smo se počasi vozili proti domu. Ob slovesu smo vsi ugotovili, kako lepa je bila ta oktobrska sobota. Še enkrat bi se rada zahvalila ga. Poloni in ga. Štefki za čudovito vodenje. Za zaključek pa še misel: Kako lepa je Slovenija! Živite dolgo, zdravo in mirno in ne hrepenite po tujini, saj imamo doma raj, samo zavedamo se ga ne.

Zvečer je bila na POP TV, v oddaji 24 ur, prikazana tudi žalska fontana piva, kjer je naša skupina okušala več vrst piva. Na posnetku je bilo večkrat videti Borisa Hribarja in Gerardo B. Upokojenci vsekakor niso za v staro šaro!

Marta Marolt

 Fotografije so tudi na https://photos.google.com