Doživeli smo najbolj neokrnjeno naravo Bleda – Blejski vintgar

Objavil: Urednik .

blejski vintgar19. septembra smo se v prelepem sončnem dnevu iz Ljubljane podali na pot proti Jesenicam. Pri Lipcah smo zapustili avtocesto, nadaljevali proti Gorjam in naprej do Blejskega vintgarja.

Pred ogledom soteske smo si privoščili jutranjo kavico v bližnji gostilni. Po vstopu v Vintgar smo občudovali reko Radovno, ki je na svoji poti proti Savi izdolbla globoko sotesko, ki je danes ena izmed najbolj priljubljenih izletniških točk v neposredni bližini Bleda. Soteska Vintgar je dolga pol drugi kilometer in globoka tudi do 100 metrov. Njene stene se mestoma povsem zožijo. Hodili smo po lesenih galerijah, le nekaj metrov nad vodo. Sotesko so odkrili konec 19. stoletja, ko je bila še povsem neprehodna. Vintgar je čudovit ambient, kjer reka Radovna poskakuje čez brzice in se vrtinči v tolmunih. Proti koncu soteske smo imeli pogled na kamniti železniški most leta 1906 zgrajene bohinjske železnice, ki preči sotesko na višini 33,5 m. Ogledali smo si tudi slap Šum, ki pada v globino z višine 16 metrov. Slap Šum ima občudovanja vreden, močan pretok vode. Reko Radovno, ki ima vedno dovolj vode, napajajo potoka Krmarica in Kotarica in nekaj stranskih izvirov. Ta dva pritoka že dosti pred samim izvirom Radovne, Pod Jutrovo skalo, ponikneta v globino. Močan pritok Radovne pride do izraza prav v Vintgarju. Več kot 1.5 km dolga soteska je skrita med visokimi stenami hribov Boršt (931 m) in Hom (834 m). Ob slapu Šum smo se okrepčali in občudovali prelepo naravo v sijaju sončnega septembrskega dne. Vračali smo se po isti poti. Sklenili smo, da bomo prihodnjič izbrali krožno pot, okoli vzpetine Hom, mimo cerkve sv. Katarine, nazaj do izhodišča. Soteska Vintgar je izjemno lepa ter vsekakor vredna ogleda. V poletnih mesecih je prijetno hladna. Na nas je naredila mogočen vtis s svojimi strmimi globinami, navpičnimi stenami, z deročo reko pod sabo, rastlinjem in z največjim slovenskem rečnim slapom.

Naj kot zanimivost še povem, da naj bi ime Vintgar po nekaterih podatkih izviralo iz nemške besede Weingarten (vinski vrt), saj so v okolici nekdaj gojili celo vinograde. Blejski vintgar pa je dal ime tudi mnogim ostalim soteskam širom po Sloveniji. Zaradi naravnih lepot je bil Vintgar uvrščen med pomembnejše turistične zanimivosti Slovenije.

Polona

(kliknite slike za povečan prikaz)

 Fotografije so tudi na https://photos.google.com