Predavanje o pomenu rednega jemanja predpisanih zdravil in nevarnosti interakcij

Objavil: Urednik .

mag. Nina Pisk, mag. farm.

Kaj morate vedeti o svojem zdravilu?

Zdravilo je namenjeno zdravljenju in preprečevanju bolezni. Sestavljeno je iz ene ali več učinkovin, ki so odgovorne za delovanje zdravila, ter več pomožnih snovi, ki omogočajo izdelavo farmacevtske oblike ter uporabo zdravila. Zdravilo je varno, neškodljivo in učinkovito le, če ga pravilno uporabimo. Pomembno je, da ste dobro informirani o zdravilu, ki ga boste uporabljali oziroma ga uporabljate. Prva navodila in informacije vam bo podal zdravnik. O informacijah v zvezi z zdravili vprašajte tudi v lekarni ob izdaji zdravila ali kasneje, ko se pojavijo dvomi ali težave ob uporabi zdravila. V vsaki lekarni obstaja tudi prostor, namenjen zaupnemu pogovoru z bolnikom. Vprašanja lahko zastavite lekarniškemu farmacevtu tudi preko elektronske pošte ali telefona.
Pred uporabo zdravila vedno natančno preberite priloženo navodilo za uporabo. To navodilo hranite do konca uporabe zdravila, če vas bo kasneje zanimala katera od informacij v zvezi z zdravilom.

Osnovne informacije, ki jih morate poznati o svojih zdravilih

Kakšno je ime zdravila in za kaj ga uporabljamo?

Zapomnite si imena in namen uporabe vseh svojih zdravil, izdanih na recept ali brez recepta. Poznavanje vseh zdravil je zelo pomembno zaradi varnega predpisovanja in izdajanja zdravil na recept in brez recepta. Svetujemo vam, da si zapišete imena vseh zdravil, ki jih uporabljate ali povprašajte v lekarni po seznamu vaših zdravil, t.i. osebni kartici zdravil. Ta seznam vam olajša jemanje zdravil v domačem okolju, v veliko korist pa vam bo tudi pri obisku različnih specialistov.

Kdaj in kako naj uporabim zdravilo?

Če želite, da bo zdravilo učinkovito, ga je potrebno pravilno jemati. Zastavite naslednja vprašanja:
Kako pogosto naj jemljem zdravilo?
(Na primer: kaj pomeni navodilo 3 - krat dnevno 1 tableta; je to na 8ur 1 tableto ali
trikrat na dan v času budnosti?)
Ali naj vzamem zdravilo vedno ob istem času?
Kako naj pravilno uporabim farmacevtsko obliko zdravila?
(Na primer: Ali smem tableto razpoloviti ali zdrobiti?)
Ali naj zdravilo vzamem na prazen želodec ali s hrano?

Kaj naj storim, če pozabim vzeti zdravilo?

Farmacevt vam bo svetoval, kaj narediti, ko ste pozabili vzeti zdravilo. Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek.

Kako dolgo naj jemljem zdravilo?

Zdravnik določi dolžino jemanja zdravil, predpisanih na recept. Zdravilo je treba jemati celoten predpisani čas zdravljenja, saj lahko prekratko ali predolgo jemanje zdravila povzroči resne zdravstvene težave.
Za najdaljši čas samozdravljenja z zdravili, izdanimi brez recepta, vprašajte farmacevta.

Ali lahko zdravilo povzroči alergijsko reakcijo?
Zdravilna učinkovina ali pomožne snovi lahko pri preobčutljivi osebi sprožijo preobčutljivostno (alergijsko) reakcijo, zato morate pri znani preobčutljivosti vedno vprašati farmacevta za nasvet. Pri nekaterih zdravilih je potrebna večja previdnost pri izpostavljanju sončnih žarkov, saj lahko povzročijo preobčutljivost za sončno svetlobo.

Ali lahko pričakujem neželene učinke zdravila?
Vsa zdravila lahko povzročijo neželene učinke, vendar so običajno blagi. Farmacevt vam jih lahko pomaga prepoznati in vam svetuje ukrepe. Če opazite kakršen koli nepričakovani neželeni učinek, ki ni naveden v priloženem navodilu, obvestite svojega farmacevta ali zdravnika.

Ali naj spremenim svoje dejavnosti v času zdravljenja z zdravilom?
Nekatera zdravila lahko povzročijo zaspanost in zmanjšano sposobnost koncentracije, zato vprašajte farmacevta, ali zdravila lahko vplivajo na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Ali naj se izogibam sočasnemu pitju alkohola, jemanju drugih zdravil in uživanju hrane ter prehranskih dopolnil?
Vedno vprašajte farmacevta, kako vplivajo pitje alkohola, jemanje drugih zdravil in uživanje hrane ter prehranskih dopolnil na vaša zdravila, izdana na recept ali brez recepta. Pri nekaterih lahko nastopijo neželeni učinki ali spremenjena (zmanjšana ali zvečana) učinkovitost zdravila.

Kakšen je vpliv zdravila na nosečnost in dojenje?
Ženske morajo upoštevati možni vpliv zdravila na plod ali na dojenega otroka. Za nekatera zdravila je ugotovljeno, da nimajo vpliva, medtem ko druga lahko povzročijo okvare v času plodovega in/ali otrokovega razvoja. Prav tako lahko nekatera zdravila prehajajo v materino mleko. Zato v času načrtovanja nosečnosti, med nosečnostjo in v času dojenja vedno vprašajte farmacevta ali zdravnika o uporabi kateregakoli zdravila, izdanega na recept ali brez recepta.

Kako naj shranjujem svoja zdravila?
Zdravila vedno shranjujte po predpisanih navodilih, da bodo ohranila učinkovitost.
Običajno jih shranjujemo na suhem mestu, pri temperaturi do 25 ˚C. Farmacevt vam bo svetoval, kdaj je potrebno shraniti zdravila v hladilnik. Ta informacija je navedena tudi na ovojnini zdravila ter v priloženem navodilu za uporabo.
Zdravila vedno shranjujte nedosegljiva otrokom!
Zdravila ne smete uporabljati po datumu izteka roka uporabnosti, ki je naveden na ovojnini. Neuporabna in neuporabljena zdravila oddajte med posebne komunalne odpadke ali jih prinesite v lekarno, kjer bomo poskrbeli za strokovno uničenje.

Tudi zdravila, izdana brez recepta, je treba pravilno uporabljati. Farmacevt vam bo svetoval ustrezno zdravilo za vaše zdravstvene težave in znake bolezni, ki ne zahtevajo posvetovanja z zdravnikom. Opozoril vas bo na najdaljši čas samozdravljenja in v katerih primerih morate obiskati zdravnika.

Naj za konec še enkrat izpostavim, da le zdravilo, uporabljeno skladno z navodili, ki jih podata zdravnik in/ali farmacevt v lekarni ter so zapisana v priloženem navodilu za uporabo, omogoči varno in učinkovito zdravljenje z zdravili. V primeru kakršnegakoli dvoma ali težav vprašajte zdravnika in farmacevta.

mag. Nina Pisk, mag. farm.
julij 2016

 

 Fotografije so tudi na https://photos.google.com