Pohod okoli Blejskega jezera

Objavil: Urednik .

pohod bled 2016Bled leži na nadmorski višini 507 m, sredi razgibane, ledeniško preoblikovane pokrajine. Leta 2004 je Bled praznoval tisočletnico prve pisane omembe. Prvi, še redki sledovi človeka na Bledu segajo v kameno dobo. Bled so gosteje naselili Slovani v 7. stoletju, pod oblastjo kralja Sama. Nato je oblast prevzel frankovski vladar Karel Veliki in za njim nemški oblastniki. Cesar Henrik II je Bled leta 1004 podaril briksenškemu škofu Albuinu. Po 800 letih briksenške oblasti je Bled leta 1803 postal državna last avstrijske monarhije. V času Ilirskih provinc je Bled prišel pod Napoleonovo cesarstvo in po koncu Napoleonove vladavine zopet pod oblast Avstrijskega cesarstva. Leta 1838 je bil Bled vrnjen briksenškim škofom. Po odpravi fevdalizma je lastništvo prehajalo iz rok v roke in je postalo del Dravske banovine.

Na Bled so pogosto zahajale znane osebe, kot so Arnold Rikli, dinastija Karadžordžević in Tito, kar je spodbudilo razvoj Bleda v prestižno turistično destinacijo. Velik vpliv na razvoj turizma je imela tudi izgradnja železniške proge Ljubljana – Trbiž leta 1870. Bled je bil eden izmed najbolj mondenih evropskih letovišč tistega časa. Po drugi svetovni vojni so nadaljevali s turistično tradicijo ter prenovili večino gostinskih, turističnih in rekreacijskih objektov. Uradno je Bled status mesta pridobil leta 1960.

V petek, 22. januarja 2016, smo se ob 10. uri zbrali na parkirišču železniške postaje Bled – Jezero. Čeprav je bilo oblačno in hladno, se nas je zbralo kar lepo število, bilo nas je osemnajst. Z vlakom se je pripeljal naš prijatelj, utripovec Peter iz Cerknega. Preden smo začeli naš 6 kilometrski pohod okoli jezera, smo naredili skupinski posnetek. Naša pot se je začela pri veslaškem centru Zaka. Med hojo okoli jezera smo opazovali pletnarje, ki so s svojimi pletnami prevažali turiste na otok. Blejski otok je zanimiv in drugačen prav iz vsakega zornega kota. Na otoku stoji baročna cerkev Marijinega vnebovzetja. Ob cerkvi stoji zvonik želja, do katerega vodi 99 stopnic. Ustavili smo se na Mlinem, v pristanišču, kjer imajo pletnarji svoj privez. Opazovali smo račke in labode, ki so se prepirali okrog drobtinic, s katerinmi so jih hranili otroci. Kmalu smo prispeli do restavracije in kavarne Park, kjer smo se posladkali z originalno blejsko kremno rezino. V prijetnem klepetu je čas hitro minil. Nato smo pot nadaljevali proti naši izhodiščni točki. Vseskozi nam je pogled uhajal na prečudoviti Blejski grad. Ta stoji na strmi pečini, ki se dviga 139 m nad gladino Blejskega jezera. Na gradu je restavracija in urejena muzejska zbirka, ki priča o zgodovinskem razvoju pokrajine ob blejskem jezeru od bronaste dobe do današnjih dni.

Zadnji del poti je minil hitro. Napolnjeni z novo energijo smo se veseli in razpoloženi poslovili in se odločili, da bo naš naslednji podvig pohod okoli Bohinjskega jezera. Med potjo domov smo se ustavili še v hotelu Marinšek v Naklem.

Tekst in fotografije: Polona Leskovec