Zimski pohod v Tamar

Utripovci v Tamarju 2015

tamar 2015 3V torek, 10. februarja, smo se odpeljali po gorenjski avtocesti proti Jesenicam. Na izvozu za Kranjsko Goro smo nadaljevali vožnjo proti Ratečam. Le nekaj sto metrov pred mejnim prehodom Rateče nadaljujemo levo v smeri Planice. Po krajšem vzponu nas cesta pripelje do skakalnic, tam smo parkirali avtomobile na parkirišču pod velikanko. Pogled na planiške skakalnice je impozanten posebno na velikanko. Jutranje sonce je obsijalo planiški skakalni center.

Dolina nudi prečudovite razglede na skalna področja, ki so odeta v sneg in gredo v strmine najlepše gore v Julijskih Alpah Jalovca. Na zahodu jo omejujejo greben Mojstrovke, Travnik, Jalovška škrbina in Goričica. Na vzhodu pa greben Ponc.

Pot iz Planice v Tamar je zasnežena, shojena in dobro utrjena zato je bil korak zanesljiv. Vreme je bilo lepo, brez vetra in toplo za zimski čas. V prijetnem klepetu in občudovanju narave ZIMSKI POHOD V TAMAR! nam je čas hitro minil. Kar naprej mi je pogled uhajal na prelep Jalovec, ki je bil obsijan s soncem in žare v vsej svoji lepoti.

V Tamarju nas pričaka kapela Marije pomagaj avtorja Josipa Lavtižarja. Kapela slavi po mozaičnih poslikavah patra Marka Rupnika, doma s Črnega vrha nad Idrijo.

Ko smo prispeli do koče v Tamarju smo se razgledali in občudovali okolico. Čudoviti pogled na vrhove, ki so pokriti s snegom in se blestijo v soncu, je enkratno plačilo za vložen napor. Uživali smo v idili tišine in miru.

V planinski koči so nas prijazno postregli z vročim čajem in obaro z ajdovimi žganci. Vrnili smo se po isti poti nazaj v Planico.

Na poti domov smo občudovali prelep sončni zahod, saj so bili vrhovi obsijani z oranžno rdečo svetlobo. Spomini na tako druženje nam napolnijo življenjske baterije, tako da komaj čakamo naslednjega druženja v naravi.

tamar 2015 2atamar 2015 2btamar 2015 4

Tekst in fotografije: Polona Leskovec