RAZGIBAJMO TELO
SRČNI VZPODBUJEVALNIKI
TRIGLAVSKA ROŽA
UTRIPOVCI SMO PRIDNI KAKOR ČMRLJI
TUDI DEŽNE KAPLJE NISO OVIRA ZA NAŠO REKREACIJO
ČLANI IZVRŠILNEGA, NADZORNEGA IN STROKOVNEGA ODBORA DRUŠTVA UTRIP


Bili smo na izletu v Idriji

Objavil: Urednik .

Obiskali smo mestni muzej na gradu  GEWERKENEGG  kar v nemščini pomeni rudniški grad. Javnosti pa je na ogled osredja stalna razstava pet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrije, na kateri je prikazan poltisočletni razvoj rudnika. Na razstavi so predstavljeni tehnološki procesi, zgodovinski dogodki, življenske zgodbe in usode. Razstavljena je tudi spominska soba pisatelja Franceta Bevka.

Idrija je najstarejše klekljarsko središče na slovenskem, ki ohranja tradicijo te domače obrti, že več kot tristo let. Prva pisana omemba čipk iz Idrije sega v leto 1696. Kot je v svet potovalo živo srebro, tako so potovale čipke -  v prodajo, za dodatni zaslužek rudarskih družin.

Idrijska kamšt je rudniška črpalna naprava iz leta 1790 za črpanje jamske vode. V zidani stavbi je nameščeno pogonsko vodno kolo s premerom 13,6 m, ki slovi kot največje ohranjeno tovrstno leseno vodno kolo v Evropi.

Antonijev rov so izkopali že leta 1500. To je bilo v pionirskem obdobju rudarjenja v Idriji. Antonijev rov je eden najstarejših ohranjenih vhodov v rudnik v Evropi. Prav tu je začetek muzejskega prikaza starih načinov rudarjenja: ročnega odkopavanja, nakladanja in prevažanja rude v vozičkih. Vsa dela so prikazana v originalnih orodji, kopijami starih orodij in lutkami.Skupna dolžina odprtih rovov na tem nivoju je okoli 300 metrov.