RAZGIBAJMO TELO
SRČNI VZPODBUJEVALNIKI
TRIGLAVSKA ROŽA
UTRIPOVCI SMO PRIDNI KAKOR ČMRLJI
TUDI DEŽNE KAPLJE NISO OVIRA ZA NAŠO REKREACIJO
ČLANI IZVRŠILNEGA, NADZORNEGA IN STROKOVNEGA ODBORA DRUŠTVA UTRIP


Drugi planinski pohod na Sv. Primoža nad Kamnikom (27.11.2010)

Objavil: Urednik .

Drugi planinski pohod na Sv. Primoža nad KamnikomNaš pohod smo začeli v Stahovici, v oblačnem, meglenem in zasneženem dnevu. Pot je bila kopna, saj je bilo pred nami veliko pohodnikov. Pot se vzpenja skozi Spodnje in Zgornje Praprotno do turškega znamenja in plazu naprej k cerkvama Sv. Primoža in Sv. Pertra. Po zmerni hoji smo v slabi uri prispeli na vrh. Megle so se razkadile in sonce nas je prijetno božalo s svojimi žarki. Prekrasen je bil razgled na pogorje Menine Planine in na Krvavec, ter na Kamnik in ljubljansko kotlino, ki je bila ovita v pasove megle. Pot od Sv. Primoža vodi skozi senožeti in pašnike na Veliko Planino.

Sv. Primož je lepa gotska arhitektura , dvodelna ladja, kasneje prizidan prezbiterij, zgodnja baročna oltarna oprema, predvsem pa biser gotskega slikarstva. Čudovite freske, ki po mnenju dr. Emilijana Cevca spadajo med vrhunske spomenike naše renesanse.

Izlet je bil čudovit in enkraten, saj smo se naužili svežega zraka in razgleda na vrhove v soncu, kotlina pa je bila ovita v meglo, ki jo je sonce počasi razkrojilo.

Fotografije: Polonca Leskovec

Leta 2010 smo martinovali v Žički kartuziji

Objavil: Urednik .

V soboto, 20. novembra, je društvo svoje člane popeljalo na vsakoletno martinovanje - tokrat na Štajersko v Žičko kartuzijo.

Žička katruzija iz leta 1165 je edinstven pomnik zgodovine življenja menihov. Bratovski samostan je razpadel v 18. Stoletju, ostale pa so meniške hišice, obednica kuhinja in redovna cerkev. V dolini sv. Janeza, kjer čas teče drugače, so doma mogočnost, spoštljivost, mir in tišina, ki jih je treba doživeti.

Rokopisi iz Žičke kartuzije dajejo kljub okrnjenosti vpogled v več stoletji nepretrganega razvoja srednjeveške knjige. Danes je znanih približno 120 srednjeveških rokopisov in skoraj 100 fragmentov.To je le majhen del nekdanjega bogastva in še ta je zvečine zunaj slovenskih meja. To je edina skupina srednjeveških rokopisov iz slovenskih krajev, kjer lahko govorimo o skoraj štiri stoletja trajajočem nepretrganem rokopisnem delovanju samostanske skupnosti. Ker so rokopisi mnogoplastni spomeniki, nam sporočajo marsikaj: ohranjanje signatur nam povedo, da je bilo v Žički kartuziji resnično kakih 2000 rokopisov. To je edina dovolj zaokrožena skupina rokopisov pri nas, da lahko spremljamo razvoj okrašenih inicial in spregovorimo o Žičkem slogu.

V starih obokanih kleteh kartuzijanskega samostana Žiče zorijo konjiške penine. Klet je poimenovana po ustanovitelju kartuzije Otokarju, ki jo je ustanovil v 12. Stoletju.

Tekst in fotografije Polonca Leskovec, predsednica društva

Še nekaj jesenskih novic 2010

Objavil: Urednik .

Vabilo na novoletno srečanje

Vse člane in članice vabimo na novoletno srečanje, ki bo v soboto, 8. januarja 2011. Ob 11. uri se bomo zbrali v gostilni PORTAL na Zaloški cesti 110 v Ljubljani. Do tam se lahko pripeljete z avtobusom mestnega prometa št. 10, 11 in 20. Po kosilu se bomo zavrteli in si z optimizmom ter radostjo v srcu nazdravili začetemu novemu letu 2011.

Priredili bomo tudi srečelov, v katerem bo zadela dobitek vsaka srečka, ki jo boste lahko kupili po 5 EUR.

PRIJAVA:
Vse ki se nameravate udeležiti našega novoletnega srečanja prosimo, da svojo udeležbo prijavite od 13. do 15. decembra med 19. in 21. uro na društveni telefon 031 651 532.
Izvršni odbor
(objavljeno 12. 11. 2010)

Brošura, ki jo morate imeti: Elektromagnetna sevanja in vsadki

Objavil: Urednik .

Bolniki s srčnim spodbujevalnikom  smo se zelo razveselili nove brošure Elektromagnetna   sevanja in vsadki, ki jo je pred nekaj meseci izdal FORUM EMS.

Besedilo sta pripravila dr. Blaž Valič in dr. Peter Gajšek iz inštituta INIS, v skupini za strokovno recenzijo pa so sodelovali  primarij mag. Aleš Brecelj, ing. Matija Maležič,  prof.dr. Damjan Miklavčič in prof dr. Peter Rakovec.

V brošuri so predstavljeni vsadki, na katere lahko vplivajo elektromagnetna sevanja (EMS),  kar predstavlja potencialno tveganje za bolnika. Pretežni del  brošure obravnava vplive EMS na srčne  spodbujevalnike.  Začetno poglavje  opisuje  različne  možne vplive EMS na spodbujevalnike. V nadaljevanju pa dobi bralec tudi praktične napotke, v kakšni razdalji naj uporablja  različne električne naprave, za katere velja, da lahko predstavljajo določeno tveganje.

Izlet na Koroško in ogled rudnika Mežica

Objavil: Urednik .

Z avtobusom smo se 5. junija zjutraj odpeljali v  Mežico, kjer smo se razdelili v dve skupini: prva se je odpeljala v Črno na Koroškem, kjer so dobili zaščitno opremo in gorska kolesa, nato pa so se s kolesi spustili v osrčje rudnika. Druga skupina je prav tako dobila zaščitne obleke, pokrivala in svetilke. Z rudniškim vlakcem smo se po 15 minutah vožnje pripeljali na zborno točko in si nato pod strokovnim vodstvom ogledali,  kako je v starih časih potekalo delo v rudniku. Po obisku rudnika smo
imeli skupno kosilo v gostilni Brančurnik v Prevaljah.

Spodaj si lahko ogledate nekaj slik iz  tega našega prijetnega in zanimivega izleta.